Jääkahvi on täydellinen kumppani kuumina päivinä – se yhdistää kofeiinin virkistävät vaikutukset miellyttävään virkistykseen. Vaikka se saattaa vaikuttaa modernilta trendiltä, sen historia ulottuu paljon pidemmälle. Tässä artikkelissa tarkastelemme erilaisia reseptejä, mielenkiintoisia faktoja ja vinkkejä sen valmistamiseen kotona kuin Professional kahvilassa.
Ensimmäiset maininnat kylmästä kahvista ovat peräisin 1600-luvulta Algeriassa – niin kutsutusta "mazagranista" (jäällä ja sokerilla maustettu kahvijuoma).
☕ Mitä on jääkahvi?
Jääkahvi on yksinkertaisesti kylmää kahvia jäiden kanssa. Siitä on kuitenkin monia muunnelmia – Classic kylmästä espressosta kylmäuutettuun kahviin ja makeisiin ja maitoisiin muunnelmiin, kuten frappén tai affogaton.
Jääkahvin reseptit:
1. Classic Jääkahvi
Ainesosat:
1 kuppi vahvaa mustaa kahvia (mieluiten espressoa tai mokkakahvia)
Jää
Sokeria tai siirappia (valinnainen)
Maitoa tai kasvipohjaista maitoa (valinnainen)
Menettelytapa:
1. Valmista kahvi ja anna sen jäähtyä
2. Kaada jäätä lasiin
3. Kaada kahvi päälle tai lisää sokeria tai maitoa maun mukaan

Paksumman koostumuksen saat kokeilemalla tehosekoitinta – saat aikaan "kahvipirtelön".

2. Kylmäuutettu kahvi
Ainesosat:
100 g jauhettua kahvia
1 litra kylmää vettä
Menettelytapa:
1. Sekoita kahvi kylmään veteen ja anna hautua jääkaapissa 12–18 tuntia
2. Siivilöi hienon siivilän tai kahvisuodattimen läpi
3. Tarjoile jäiden, maidon tai siirapin kanssa
Etu: Kylmäuutettu kahvi on vähemmän hapokasta ja miedompaa kuin regular kahvi.
Kylmäuutettu kahvi on luultavasti peräisin Japanista, jossa sitä valmistettiin jo 1600-luvulla "Kioton tyylisenä kahvina".
3. Kreikkalainen frappe
Ainesosat:
2 teelusikallista pikakahvia
100 ml kylmää vettä
Sokeria (maun mukaan)
Maito (valinnainen)
Jää
Menettelytapa:
1. Vatkaa pikakahvi ja sokeri pieneen määrään vettä, kunnes kuohkea vaahto.
2. Lisää jäitä, täytä vedellä ja maidolla.
3. Tarjoile pillin kanssa – tyypilliseen kreikkalaiseen tapaan.

Jääkahvi voi sisältää enemmän kofeiinia kuin kuuma kahvi – valmistustavasta riippuen.
Varsinkin jos kyseessä on kylmäuutettu kahvi, jota on haudutettu kylmässä vedessä 12–24 tuntia, lopputuloksena oleva juoma on yleensä vahvempi, pehmeämpi ja sen kofeiinipitoisuus on usein korkeampi kuin regular kuumassa suodatinkahvissa.

4. Affogato – sekä jälkiruoka että kahvi
Ainesosat:
1 kauhallinen vaniljajäätelöä
1 espressoshotti (kuuma!)
Menettelytapa:
1. Laita jäätelö lasiin
2. Kaada espresson päälle – tämä luo kuuman ja kylmän kontrastin
Joitakin jääkahviversioita tarjoillaan myös jälkiruoaksi – esimerkiksi vietnamilainen jääkahvi kondensoidulla maidolla on selvästi makea.
5. Jääkahvi TONIC
Ainesosat:
Espresso
Tonic
Jää
Sitruuna
Menettelytapa:
1. Laita lasiin jäitä ja kaada päälle tonic
2. Valmista espresso ja kaada se hitaasti lusikalla täytetyn lasin reunan yli, jotta tonic ja kahvi eivät sekoitu.
3. Voit valuttaa valmiin juoman päälle sitruunaa

Bonus: Kotitekoinen karamellisiirappi – resepti:
Tarvitset : 250 g kidesokeria, 1 rkl sitruunamehua, 130 ml vettä (50 ja 80 ml peräkkäin)
Menettelytapa : Sekoita sokeri, sitruunamehu ja 50 ml vettä kattilassa. Kuumenna keskilämmöllä. Älä sekoita, ravista kattilaa vain hieman. Kun siirappi saa tumman meripihkan värin, lisää vähitellen (3 kertaa) loppu vesi ja odota, kunnes siirappi alkaa kiehua uudelleen. Ota sitten pois liedeltä ja anna jäähtyä. Tällä tavalla valmistettu karamellisiirappi säilyy useita kuukausia suljetussa pullossa.

Toivomme, että olemme inspiroineet sinua ja ruokahaluasi. Toivomme, että olemme inspiroineet sinua ja ruokahaluasi.
Kippis! :)
FI
Kannettavat kahvinkeittimet




Erityiset kahvinkeittimet












Kahvimyllyt








Barista työkaluja















Lisätarvikkeet




Maidon vaahdottimet


Uudelleenkäytettävät kahvikapselit





































